Många kända varumärken drabbas av dataintrång

Vi kan IT-säkerhet

Många kända varumärken drabbas av dataintrång

Många kända varumärken har drabbats av dataintrång det senaste året. Listan kan göras lång och ofta är det bristfällig information som når de drabbade användarna. Exempelvis utsattes Adidas (https://www.adidas-group.com/en/media/news-archive/press-releases/2018/adidas-alerts-certain-consumers-potential-data-security-incident/) förra månaden av ett intrång där de sedan gick ut med nyheten via sin hemsida och meddelade att “vissa personer som handlat på adidas.com/US kan ha drabbats”. Enligt deras preliminära undersökning var det kontaktuppgifter, användarnamn och “krypterade” lösenord som röjdes.

När det rör sig om kontaktuppgifter som i fallet med Adidas kanske de flesta bara känner ett litet obehag men i fallet med FedEx (som levererar post och paket över hela världen) var det inte lika kul för de drabbade. Informations läckan från FedEx hade pågått under en längre tid med uppdagades först i februari i år. Det visade sig att utöver de vanliga kontaktuppgifterna som namn och adress läckte även en större mängd skannade kopior på körkort och pass. Här tror jag även de som normalt rycker på axlarna när de får höra att någon kommit över deras kontaktuppgifter drar öron åt sig (https://kromtech.com/blog/security-center/fedex-customer-records-exposed).

Det är svårt som användare att skydda sig mot dessa intrång, speciellt när man har att göra med stora välrenommerade företag så som Adidas och FedEx. Ansvaret för att skydda den information som man som användare lämnar ut ligger helt på mottagande part. Man kan bara spekulera i om Adidas och FedEx inte tar IT-säkerhet på allvar eller om de bara haft otur. Det är dock helt säkert att ju mer ett företag arbetar med IT-säkerhetsfrågor, desto mindre “otur” brukar de ha…

Lämna ett svar